MKB en gemeente samen aan ontbijt

 

H’VELD – G’DAM Ondernemers uit Hardinxveld-Giessendam stonden gisterochtend voor dag en dauw op om bij elkaar te komen op het gemeentehuis. Onder het genot van een ontbijtje werd er gesproken over de kansen van midden- en kleinbedrijven.

door Tim Hartman

Een croissantje, verse jus en niet geheel onbelangrijk: kopjes koffie. Vroeg opstaan is niet iets wat de ondernemers uit Hardinxveld-Giessendam vreemd is, maar dinsdagochtend gingen de wekkers wel erg vroeg. Nog voor zeven uur ’s ochtends kwamen leden van ondernemersvereniging Ondernemend Hardinxveld bij elkaar om te luisteren naar presentaties van inkoopcoördinator Dick de Jong en wethouder Benhard van Houwelingen.

,,Zo’n ondernemersontbijt doen we elk jaar. De vorige keer vond die plaats bij de Rabobank. Nu bij de gemeente, want die speelt natuurlijk een belangrijke rol voor mkb’ers”, legt Jan van Hunnik, voorzitter van de ondernemersvereniging uit.

Centrale vraag op de bijeenkomst? ‘Welke kansen zijn er voor de midden- en kleinbedrijven?’ Het is volgens De Jong een vraagstuk waar ook de gemeente steeds meer naar kijkt: ,,In 2013 hebben we met Gorinchem en Molenwaard inkoopbeleid en -voorwaarden vastgesteld waardoor het minder moeilijk voor mkb’ers is om deel te nemen aan een aanbesteding.” De belangrijkste wijziging daarin is dat opdrachten niet meer samengevoegd mogen worden zodat kleinere bedrijven niet bij voorbaat kansloos zijn door de grootte van de opdracht.

De ondernemers krijgen voor de komende jaren een lijst doorgestuurd met te verwachten werkzaamheden en dat leidde tot tevreden gezichten in het publiek. Van Hunnik is dan ook content met de vorderingen op het gebied van communicatie tussen bedrijven en gemeente: ,,Het opvangen van signalen uit het bedrijfsleven is verbeterd. Steeds meer zaken komen voor het voetlicht.”

Op basis van die signalen en uit overige input van ondernemers is er door de gemeente een economische visie ontwikkeld, zo legt Van Houwelingen uit: ,,Op basis daarvan hebben we nu drie speerpunten: het verkennen van een maritieme opleiding, verbetering van de organisatiestructuur en deregulering: wat kan er makkelijker?”

,,Want”, zo weet ook De Jong. ,,Ondernemers vinden de talrijke regels vaak lastig, maar ze moeten wel nageleefd worden. Wij zijn er voor ze om alles bespreekbaar te maken.”Ontbijtbijeenkomst

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

8 + zestien =